Cand vine vorba despre hrana, japonezii sunt printre cei mai entuziasti si pasionati despre acest acest subiect. Daca deschizi televizorul in Japonia, la aproape orice ora din zi sau din noapte, vei gasi o emisiune sau un show care are ca tema centrala pasiunea pentru produsele alimentare si pentru gatit.
Ce ar fi Japonia fara orezul japonez? Fara bobul alb si lipicios nu ar mai fi Moti, un desert de lux japonez care se ofera de Anul Nou sau la diverse festivitati, nici sushi, nici bilele de orez Onigiri, nici lanurile si terasele de orez din mediul rural.
Intreaba orice japonez despre ultima excursie facuta in Japonia si vei vedea cum conversatia va fi presarata cu informatii si detalii despre produsele alimentare locale. Pentru multi japonezi, excursiile si calatoriile de acest gen sunt motivul principal pentru care se deplaseaza.
Pregatirea atenta si prezentarea meticuloasa a hranei sunt elemente esentiale ale bucatariei japoneze. Hrana este o forma de arta si, chiar si cele mai simple feluri de mancare, sunt pregatite de bucatari priceputi, care s-au antrenat pentru aceasta timp de mai multi ani.
Esti ceea ce mananci!
Multe orase din Japonia sunt cunoscute, in primul rand, pentru specialitatea lor locala, fie ca este vorba despre deserturi, peste, taitei, alge marine sau tofu.
In afara de sushi, cele mai populare feluri de mancare includ Donburi (peste fiert la foc mic, carne sau legume servite peste orez), Onigiri (bile mici de orez invelite in alge marine uscate), Kayu (un terci din orez), Moti (prajiturele din orez si diverse umpluturi fine) si Chazuke (orez fiert cu ceai verde, adesea servit cu somon sau icre de cod), pentru a numi doar cateva.
Daca este sa ne referim la Japonia, expresia “Esti ceea ce mananci.” inseamna mult mai mult decat a manca orez. In vremuri mai indepartate, orezul era folosit si ca moneda de schimb, in acelasi mod in care romanii foloseau sarea, iar aztecii – boabele de cacao.
Orezul nu este doar un produs alimentar; este folosit atat in ceremoniile religioase, cat si la diverse festivaluri si evenimente sportive, cum sunt intrecerile de sumo.
De asemenea, exista multe soiuri de orez. Motivul? Japonia are atat de multe peisaje si zone climatice diferite, incat unora dintre soiuri le face mai bine la altitudine.
Japonia este o insula lunga, care se intinde de la nord de Hokkaido spre sud, si de la est la vest. Muntii japonezi sunt plini de dealuri, de urcusuri si coborasuri, astfel ca apa este diferita, lumina de la soare este diferita.
Altitudinea face diferenta
Gustul orezului difera de la o regiune la alta, functie de factori de mediu cum sunt: apa, aer, temperatura, altitudine, cat si de ingrasaminte utilizate, modul de plantare / recoltare si de ingrijire zilnica generala.
Functie de acesti parametrii se determina soiurile de orez care se pot cultiva. De exemplu, orezul din soiul Hitomebore poate fi cultivat la o anumita altitudine, insa daca altitudinea este un pic mai mare, acesta nu va creste in mod corespunzator.
Sunt soiuri de orez care au un gust mai bun atunci cand sunt consumate la rece, altele cand sunt consumate la cald. Cele mai cunoscute soiuri de orez sunt:
- genmai, orez brun, plin de nutrienti
- hakumai, orez alb, lustruit
- uruchimai, orez japonez ordinar cu boabe scurte, translucide scurte
- mochigome, orez lipicios si moale, folosit la prepararea deserturilor Moti
Orezul avea un gust mai bun in trecut cand nu se foloseau atat de mult de pesticide. Orezul este o cereala scumpa, si pentru a-l face mai ieftin, se vinde in amestec cu grau sau cu orz. Insa nu va mai fi la fel de gustos, iar adaosul de grau face ca gura sa se simta uscata.
De aceea, in familiile mai sarace sau cu multi copii, se consuma orezul amestecat cu cartofi dulci (sweet potato). Cartofii dulci se taie in bucatele mici si se amesteca cu orez alb, facandu-l mai dulce si mai gustos.
De ce este considerat sacru orezul in Japonia?
Apa si climatul sunt doua caracteristici principale ale acestei tari. Japonia are o apa curata, astfel incat se pot vedea plantatii / ochiuri de orez peste tot.
In Japonia, in afara de hrana, orezul este folosit si ca material de baza pentru producerea vinului, prepararea prajiturilor din orez, bomboane, snacks-uri, sosuri, otetului.
Japonezii trateaza orezul nu doar ca un aliment, ci si ca un dar de la Dumnezeu. Acesta este motivul principal pentru care in cadrul diverselor festivaluri si de Anul Nou, se ofera orez, prajituri de orez si alte delicii pe baza de orez.
Un alt obicei traditional, atunci cand o fata are prima menstruatie, familia prepara orez fiert cu fasole rosie pentru a sarbatori faptul ca fata a crescut si detine caracteristicile specifice femeilor.
In felul acesta, prin aceste ritualuri si traditii milenare, japonezii isi exprima aprecierea fata de darul primit de la Dumnezeu. La fel o fac si atunci cand mananca orez in viata de zi cu zi. Ei mananca fiecare bob de orez din farfurie, si daca, se-ntampla sa verse orez pe podea, sunt certati ca vor fi pedepsiti de Dumnezeu.
Japonezii pretuiesc foarte mult orezul si-l trateaza cu grija si atentie, de parca ar fi proprii lor copii.
Moti aduce noroc si prosperitate
Moti este un desert traditional japonez preparat din mochigome, un orez japonez cu bob scurt si lipicios. Orezul este pisat si framantat pana se obtine o pasta care se toarna in forma dorita. In Japonia, prepararea acestui desert se face in cadrul unei ceremonii numita mochitsuki.
In reteta traditionala, care are peste 500 de ani vechime, umplutura acestui desert traditional era facuta dintr-o pasta de fasole rosie. In prezent, producerea desertului japonez Moti se face respectand tehnicile traditionale si, aspectul cel mai important, ingredientele utilizate sunt naturale si de calitate premium.
Umpluturi cremoase si fine te asteapta sa le descoperi: afine de padure, alune, ananas, banane cu ciocolata, caise si migdale, capsune, ceai verde japonez, mango, mar verde, pepene galben, pepene verde, portocala rosie, fistic si struguri.
Se spune ca Moti simbolizeaza noroc si prosperitate si de aceea sunt atat de populare la intalnirile de familie, la diverse festivaluri sau sunt oferite cadou. Este, de asemenea, un produs traditional consumat in perioada sarbatoririi Anului Nou japonez.
Un cadou cu adevarat special, pe care il adora toata lumea
Colectia de deserturi japoneze de lux de la Motiko este o incantare pentru privire si un deliciu rafinat pentru papilele gustative. Sunt preferate atat de copii si tineri, cat si de adulti, persoane cu un stil de viata activ si sanatos, persoane in varsta.
Folosind ingrediente naturale, de inalta calitate, Motiko reuseste sa ne ofere un desert cu adevarat special, intr-o varietate coloristica si aromata cu 15 tipuri diferite de umpluturi. Arome care continua sa fie actualizate.
Cele mai apreciate arome si texturi sunt cele de ceai verde japonez, afine de padure si fistic.
Desertul japonez Moti se pastreaza la o temperatura optima de -18 ° C si este vandut sub forma congelata, intr-o cutie de lux, compartimenta special. Timpul ideal pentru a savura din plin gustul acestui desert este de 15 minute de la cumpararea lui.
In cazul in care circumstantele nu permit acest lucru, este recomandat de a pastra desertul la o temperatura nu mai inalta de 7 grade, maxim 24 de ore.
De retinut este ca toate calitatile gustative ale desertului Moti pot fi simtite cu adevarat doar dupa decongelare, cand acesta devine moale, dar elastic.
Toate acestea fac parte din povestea despre orezul din Japonia, darul pe care l-au primit japonezii de la Dumnezeu. Moti este nu numai un deliciu, ci si un adevarat simbol cultural, iar ca sa-l gusti si sa te bucuri de el, devine un adevarat privilegiu.