Peste 150 de milioane de animale sunt ucise în laboratoare pentru realizarea experimentelor. Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr, aproximativ 4 milioane și numărul crește treptat.
Ziua mondială a animalelor de laborator urmărește informarea asupra altor modalități de testare precum dozarea micro, culturile de celule, modelarea pe calculator sau studiile umane.
24 aprilie este o dată recunoscută de către ONU având ca scop aducerea la cunoştinţă oamenilor că milioane de animale din întreaga lume sunt chinuite şi ucise în experimente ce au loc in fiecare an.
Marile descoperiri ale medicinei – cum ar fi vaccinul antirabic al lui Louis Pasteur, în 1885 – se realizează prin infectarea unui numar mare de câini şi iepuri cu această boală, iar obţinerea antitoxinei difterice, descoperita în 1891, se face după injectarea porcilor de Guineea cu toxina difterică.
Astăzi, cei care se împotrivesc experimentelor pe animale condamnă modul şi scopul în care sunt folosite animalele. În testele Draize se realizează experimente pe iepuri pentru a se măsura gradul de iritare la nivelul ochilor produs de diferite produse cosmetice.